Албанското външно министерство осъди нападението над членове на ЕУЛЕКС в Косово

Снимка: Архив

Министерството на външните работи на Албания осъди въоръженото нападение над членове на мисията на ЕС /ЕУЛЕКС/ в северната част на Косово, при което бе убит един литовски полицай. В документа се изказва пълна подкрепа за действията на ЕУЛЕКС за налагане на закона, реда и за възстановяване на нормалната обстановка в тази част на Косово в пълно взаимодействие с властите в Прищина и силите на НАТО КЕЙФОР. Убедени сме, че нападателите ще бъдат наказани, както подобава, се казва още в съобщението на албанското външно министерство, като се изразяват съболезнования на семейството на починалия, на литовското правителство и на ЕУЛЕКС. Нападението в Северно Косово предизвика остри реакции на представители на ЕС, НАТО, Сърбия и Косово.

В Европейския парламент в Брюксел следващата седмица ще бъде представена кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица на 2016 г., съобщиха от българската делегация към групата на Европейската народна партия. Очаква се победителят в надпреварата да бъде определен в края на ноември. Един европейски град ще бъде отличен за възможности, които предлага на своите млади граждани и гости. Следващата сряда ще бъдат представени предимствата на
Варна.

Европейска младежка столица е инициатива на Европейския младежки форум, открита през 2009 година. Досега отличието е било присъждано на Ротердам (Холандия), Торино (Италия), Антверпен (Белгия), Брага (Португалия) и Марибор (Словения).
Титлата дава възможност на града победител да покаже своите културни и исторически ценности през младежкия поглед.

В последната част от конкурса Варна се бори за отличието с пет града от Ирландия, Испания, Литва и Азербайджан.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu

По публикацията работи: Рад Каменски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!