Програмата "Еразъм" с нови възможности

Снимка: Архив

В следващия програмен период, програмата "Еразъм+", продължение на "Еразъм", ще е с почти удвоен бюджет - 15 млрд евро. През годините "Еразъм" се приемаше като не толкова достъпна, а обновената й версия ще даде възможност на 5 милиона млади европейци да усвоят правилните за тях умения в чужбина, за да си намерят работа. За сравнение, през 2011 година едва един процент от 20-те милиона европейски студенти са успели да ползват програмата.

Дорис Пак от Европейската народна партия работи от години за усъвършенстване на програмата:
Не е достатъчно. Проблемът е, че трябват още пари. За, съжаление, сега "Еразъм" е програма за финансовия елит. От догодина единствената критика може да бъде, че даваните стипендии не са високи. Следването и забавлението не си противоречат.Смятам, че помата да се озовеш в друга среда, културна и езикова, ако искаш да си намериш работа.

Чрез "Еразъм" студенти, преподаватели и стажанти могат да придобият опит в друг университет, в друга държава, да се запознаят с нови преподаватели, да придобият умения, необходими след завършване на образованието.

В програмата участват 33 страни, сред които 28-те от ЕС, плюс Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария и Турция. Има възможност по "Еразъм мундус", да се учи, стажува и преподава в още повече държави.

За да се кандидатства, трябва да се представи тест за владеене на езика, който се ползва в дадената държава и висше учебно заведение. Сключва се споразумение, което води до следващата стъпка - стипендия. Сумата е в зависимост от страната, университета и техните правила, както и от финансовата ситуация на кандидата. Студентите и стажантите вземат от 250 до 600 евро месечно. На стажантите може да им плаща и компанията, която ги е наела.

Преподаватели могат да преподават най-много шест седмици. Първо, трябва да влязат във връзка с преподавател от университета, в който искат да отидат. Двамата подписват договор за взаимна размяна.

Има две кандидатствания годишно. Попълва се интернет формуляр, за да се уведоми учебното заведение за желание в обмена по "Еразъм".

Сумите на стипендии не са фиксирани, като например един университет е осигурил пътните разноски и по 150 евро дневни.

По публикацията работи: Маргарита Дойчинова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!