ЕК предложи нови правила за дейността на банките

Европейската комисия предложи нови правила, които имат за цел да попречат на най-големите банки да осъществяват рисковата дейност - търгуване с финансови инструменти за собствена сметка.
С новите правила на надзорните органи се предоставя правомощието да изискват от банките да обособят някои потенциално рискови операции. Успоредно с това предложение Комисията прие съпътстващи мерки, насочени към по-голяма  прозрачност на парични преводи в небанковия сектор.

  В дейността на тройката международни кредитори (Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) е имало грешки, но тя беше необходима и успя да спаси от банкрут редица европейски страни, заяви за гръцкия в.
"Катимерини" Отмар Карас, заместник-председател на Европейския парламент, който участва в екип, инспектиращ дейността на тройката.
  Седемчленният екип от представители на ЕП проверява резултатите от програмите, изготвени от тройката и прилагани в някои европейски страни, преминаващи през фискална корекция.
  В дневния ред на инспектиращия екип са включени срещи с председателя на гръцкия парламент Евангелос Меймаракис, с финансовия министър Янис Стурнарас, както и с високопоставени банкови ръководители и представители на местните профсъюзи.


 EК предприема действия за защита на избирателните права на гражданите на ЕС в чужбина
Комисията публикува насоки за държавите - членки, в които съществуват норми, предвиждащи загуба на избирателните права на граждани в националните избори само поради факта, че са упражнили правото си на свободно движение в ЕС. Пет държави членки (Дания, Ирландия, Кипър, Малта и Обединеното кралство) понастоящем прилагат режими с такива последици. Макар че съгласно съществуващите договори на ЕС държавите членки са компетентни да определят кой може да се възползва от правото си , такива практики на лишаване от избирателно право могат да се отразят отрицателно на възможността за  свободно движение в ЕС. Тези практики са  в противоречие с основополагащия принцип на гражданството на Съюза, целящ на гражданите да се предоставят допълнителни права, а не да им се отнемат.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!