Иновации, които реално променят живота ни - новият фокус на "Хоризонт 2020"

„Хоризонт 2020“ е новата програма-майка, която обединява досегашните механизми за финансиране на научните изследвания и разработването на новитехнологии. Със своя бюджет от 80 млрд. евро  за периода  2014 - 2020 година, това е най-голямата директно управлявана от Европейската комисия  програма.

По нея се кандидатства директно и средствата не минават през оперативните програми на страните -членки. Квоти за отделните държави няма, парите се разпределят според качеството на проектите.  В рамките на предишния рамков период за финансиране на науката и иновациите в България са „дошли“ 200 милиона лева. 

"Хоризонт 2020" стартира в началото на 2014-та с първите покани за участие. За акцентите в нея, за новостите, за специалния механизъм за подпомагане на държави като България, в които държавното финансиране и съответно базата са на по-ниско от средното за Европа ниво, и за добрата новина за малките и средни предприятия - за всичко това Лили Големинова разговаря с Кръстьо Преславски, експерт в Главна дирекция "Наука и иновации" в Европейската комисия в Брюксел.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!