Евроизбори`2014: Как ще се изчисляват гласовете и как ще се разпределят депутатските места в следващия парламент на Обединена Европа

Изборите за Европейския парламент, които ще се проведат в периода 22-25 май, предполагат освен вот за партия, и пожелателен глас по преференции. Какво означава това? България, например, трябва да избере 17 депутати.

Съгласно метода на „най-големия остатък“, който ще се приложи при изчисленията, ще се формира т.нар. национална избирателна квота, т.е. броят на действителните гласове ще се раздели на 17- коментира в рубриката „Евранет плюс“ на Радио София говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

Тя уточнява, че всички участващи в изборите партии и коалиции, които са достигнали тази квота, получават съответния брой мандати. Независим кандидат може да бъде избран за член на Европейския парламент, ако е събрал такъв брой гласове, който да не е по-малък от  избирателната квота. На евро изборите през 2009 г. националната квота представляваше малко над 150 000 гласа за един мандат.

"Open list“ (отворен списък на бюлетината)" - така се нарича преференциалното гласуване в Европа, но за да подредите вашата листа, трябва да гласувате и за партия - обяснява още Камелия Нейкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!