ЕС преведе първите 100 милиона евро от обещаната помощ за Украйна

 Европейският съюз преведе на Украйна първия транш от 100 милиона евро от макрофинансовата помощ на обща стойност 1,6 милиарда евро, съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Сийм Калас.  Калас оповести това по време на работното си посещение в Киев. Той уточни, че вторият транш от 500 милиона евро ще бъде преведен на Киев след ратифицирането от Върховната Рада на меморандума за взаимно разбирателство, който ще осигури влизането в сила  на кредитното споразумение.
  Преведените днес 100 милиона евро ще бъдат използвани в подкрепа на икономическата стабилизация и структурните реформи в Украйна.

  Експертната комисия на Съвета на Европа, която наблюдава прилагането на Европейската харта за регионалните и малцинствените езици, изрази безпокойство от ситуацията с малцинствените езици и техните ползватели в Крим. В предишни доклади комисията установи, че повечето от ангажиментите на Украйна по отношение на малцинствените езици са изпълнени или частично изпълнени. В Крим обаче ситуацията не е такава и при сегашните условия там Украйна не може да изпълни изискванията на Хартата, предупреждават експертите на СЕ.
  Те уточняват, че заради ситуацията на полуостлова не са в състояние да наблюдават приложението на Хартата по отношение на българското, татарското, немското, гръцкото и други по-малки малцинства в присъединилата се към Русия бивша украинска автономна република.


  Европейската комисия обвини "Джей Пи Морган", "Ейч Ес Би Си" и "Креди агрикол" в споразумение с цел да манипулират цената на финансови продукти - деривати, свързани с лихвите.  Ако ЕК в крайна сметки реши, че банките са нарушили закона, може да им наложи максимална глоба на стойност до 10 процента от годишния им оборот.
  През декември 2013 година ЕК наложи глоби, възлизащи на над един милиард евро на "Барклис", "Роял банк ъв Скотланд", "Сосиете женерал" и "Дойче банк" като част от същия случай за периода 2005-2008 година. Те получиха намаление на паричната санкция заради оказано съдействие. 

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!