Европейско космическо изложение в София

Европейският съд постанови служителите да получават процент от печалбата дори и когато са във ваканция. Решението е в отговор на съдебен иска на продавач в британска петролна компания. Сега британските наемни работници и служители получават само основната си заплата за времето, в което са в отпуск. Съдът на Европейския съюз се произнесе, че работещите във всички 28 страни-членки трябва да получават , цитирам, "нормално възнаграждение",  включително основна заплата и комисиони от реализираните продажби, по време на ваканция, така че тези, които отиват на почивка, да не бъдат ощетявани. Всяка държава ще решава в какъв размер да бъдат комисионите. В случая, жалващият се британски търговски служител е загубил доста пари, защото процентът от продажби представлявал 60 на сто от месечната му заплата. Адвокати коментират, че това съдебно решение ще натовари финансово доста компании на Острова и ще предизвика дебати в другите страни-членки, защото влече след себе си доста висящи въпроси.

Европейският съюз обяви, че планира да наложи пълна забрана на риболова с плаващи мрежи в европейски води заради заплахата, която той представлява за защитени видове като костенируки, някои видове морски птици и бозайници. В сила са вече известни ограничения: тези мрежи не могат да се използват за улов на някои далекомигриращи видове като риба тон и риба меч, а големите плаващи мрежи, с дължина над 2,5 км, са изцяло забранени. Въпреки това, продължават да постъпват съобщения, че рибари използват плаващи мрежи незаконно или се възползват от пропуски в разпоредбите. В резултат на това, Евросъюзът предложи пълна забрана на плаващите мрежи от 1 януари догодина. Такава забрана вече е в сила в Балтийско море.
   Риболов с плаващи мрежи се извършва в няколко страни, сред които Португалия, Словения и Великобритания, най-често е сезонен. 



Утре е последният ден, в който жителите и гостите на София ще могат да разгледат Европейското космическо изложение. След успешно гостуване в 19 европейски града, изложбата показва, чрез уникални интерактивни, образователни и увлекателни екрани, ползите от инвестициите в Космоса. Входът е свободен.
   В момента европейската космическа промишленост се оценява на 5 млрд и 400 млн евро годишно и осигурява работа на над 31 000 висококвалифицирани работници. Благодарение на финансираната от Европейския съюз  програма „Галилео“, Европа притежава собствена ултрамодерна спътникова навигационна система. Тя съдейства за подобряване на услугите, свързани с позиционирането, като се започне от автомобилната навигация и се стигне до управлението на транспортни паркове. Услуги, за които времето е изключително важно, като банкови транзакции, оптични и електрически мрежи, също вече са по-надеждни и стабилни. В последния ден от гостуването на европейското космическо изложение утре, научни работници ще представят пред посетителите предимставата от еврокосмическите програми "Галилей" и "Коперник" за българските полярници, за изготвяне прогнозите за времето и проследяване движението на земната кора, включително изследване на геоложките опасности.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!