Борбата с младежката безработица в ЕС

Гаранцията за младежта е нов подход за борба с младежката безработица, който гарантира, че всички млади хора под 25 години - независимо дали са регистрирани в службите по заетостта или не - получават качествено конкретно предложение в рамките на 4 месеца, след като са напуснали формалното образование или са останали без работа.

Това предложение трябва да бъде за работа, чиракуване, стаж или продължаващо обучение и да е съобразено с нуждите и положението на всеки.

Страните от ЕС подкрепиха принципа на гаранцията за младежта през април 2013 г.
Създаването и функционирането на схема за гаранция за младежта изисква засилено сътрудничество между всички основни заинтересовани лица: публични органи, служби по заетостта, специалисти по професионално ориентиране, институции за образование и обучение, служби за подкрепа на младежта, бизнес, работодатели, профсъюзи и др.
Ранната намеса и започване на дейност са много важни, като в много случаи са нужни реформи, като например подобряване на системите за професионално образование и обучение.
В момента страните от ЕС изготвят национални планове за прилагане на гаранцията за младежта. Европейската комисия помага на всяка страна да изготви свой план и да създаде схемата възможно най-бързо.
Комисията също така улеснява обмена на добри практики между правителствата, по-специално чрез Програмата за взаимно обучение на Европейската стратегия по заетостта.




100 милиона евро за справяне с младежката безработица може да усвои България през тази и следващата година по така наречената "Младежка гаранция". Половината от средствата се осигуряват от  Европейският социален фонд а другата половина от други фондове на Евросъюза. Страната ни допълва крупната сума чрез" Националния план по заетостта", който ежегодно финансира мерки и програми за наемане на младежите и тяхното обучение.  Заместник социалният министър Светлана Дянкова запозна правителството с резултатите от мерките през първите 4 месеца на годината за справяне с проблема. Резултатите, която представи тя звучат оптимистично. В резултат на работата по Националния план за изпълнение на европейската гаранция за младежта броят на регистрираните безработни младежи намалява и към 25 април те са 31 108, с 3151 души по-малко в сравнение с месец март. В сравнение с април 2013 година безработните младежи до 24 години намаляват с 5417 души, а делът им е с 1.6% пункта по-малък.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!