Над половината от необходимата на ЕС енергия е внос

ЕС предложи мерки за гарантиране на сигурността на снабдяването си с енергия. Над 50% от необходимата за Общността енергия е внос, а това прави Съюзът уязвим от политически събития извън неговите предели. Особено уязвими са газовите доставки, тъй като са по тръбопроводи. Това означава, че няма особено много възможности за промяна на източниците и маршрутите на доставка, ако възникне необходимост. За да се гарантират непрекъснати доставки през предстоящата зима, ЕС предложи извършване на стрес тестове - симулиране на нарушаване на газовите доставки, за да се види как енергийната система може да се справи с подобна ситуация. Това ще помогне при разработването на планове за извънредни ситуации и на резервни механизми, като увеличаване на запасите от газ, в случай на нарушаване на доставките. С цел подобряване на сигурността в дългосрочен план ЕС предлага:
-диверсифициране на страните, от които Европа внася енергия. През 2013 г. над 90% от вноса на газ е бил от четири страни: Русия, Алжир, Либия и Норвегия;
- икономии на енергия и подобряване на инфраструктурата;
- експлоатиране на собствените енергийни ресурси на Евросъюза чрез устойчиво производство на изкопаеми горива и увеличаване на доставките на енергия от възобновяеми енергийни източници;
- завършване изграждането на вътрешния енергиен пазар. Газовите доставки за шест държави от Съюза, сред които е България, се извършват изцяло от Русия.
   Предложенията на Европейската комисия ще бъдат обсъдени от лидерите на страните от Общността на 26 и 27 юни.
  

  Водата за къпане по европейските плажове през 2013 г. е била като цяло с високо качество, над 95 % от местата за къпане са отговаряли на минималните изисквания. Анализът е на Европейската агенция за околната среда, записан в годишния й доклад, посветен на качеството на къпане. Данните показват, че крайбрежните води са с малко по-добро качество от водите в реки и езера във вътрешността на континента. Повечето плажове в Европа са с отлично качество на водата, констатира Агенцията и дава за пример Малта, всички морски плажове в Словения и Кипър, които са с отлично качество. Люксембург е единствената държава, получила „отличен“ за всички свои вътрешни зони за къпане, а Дания и Германия я следват по този показател. Държавите от ЕС с най-висок процент обекти с „лошо“ качество на водите са Франция, Испания и Ирландия. Според Ханс Бруйнинкс, изпълнителен директор на европейската екоагенция, качеството на водите за къпане в Европа се е подобрило през последните две десетилетия, защото вече не изхвърляме големи количества отпадни води директно във водоемите. Оценката на водите за къпане не вземат пред вид отпадъците, замърсяването и други аспекти, вредящи на околната среда, а много от екосистемите в европейските водни обекти са в тревожно състояние и особено европейските морета.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!