ЕК определи като позитивна стъпка решението за спиране на "Южен поток"

Европейската комисия определя като позитивна стъпка решението на българския премиер Пламен Орешарски да спре строителството на газопровода „Южен поток”. Позитивна стъпка на българския премиер - да спре строителството на „Южен поток” в България, пише говорителят на Европейската комисия Марк Грей на страницата си в „Туитър”.

Българските граждани са сред най-малко овластените потребители и са най - неуверените потребители в ЕС. Това каза Невен Мимица, европейски комисар за политиката за защита на потребителите.
Според него, голяма част от българските потребители не вярват, че търговците като цяло зачитат изискванията на законодателството за защита на потребителите, не са уверени в използването на правата си и не смятат, че държавните органи защитават тези права. Еврокомисарят откри у нас информационна кампания за правата на потребителите, инициирана от Европейската комисия.
 При откриването бяха припомнени данни от проучване от миналата година - едва 8% от българските потребители познават достатъчно добре потребителските си права, само 10% пазаруват онлайн от друга страна в ЕС.

Под средното за ЕС е равнището на тяхното доверие в националните органи, в потребителските организации, което означава, че трябва да им се помогне това доверие да се укрепи, заяви Мимица.

 Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и израелския премиер Бенямин Нетаняху присъстваха на подписването на асоциирането на Израел към "Хоризонт" 2020, новата европейска програма за проучвания и иновации. Според условията на споразумението, Израел ще има същия достъп до програмите на ЕС, както и страните-членки и асоциираните към съюза държави. В замяна обаче Израел ще трябва да прави вноски в бюджета на програмата.



Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!