Единният надзорен механизъм - първа стъпка към създаване на банков съюз в ЕС

През ноември тази година в ЕС ще започне да действа Единният надзорен механизъм. Той е важна стъпка към изграждането на банков съюз в ЕС, замислен след банковата криза през 2008 година. Неговите основни цели са да гарантира сигурността и стабилността на европейската банкова система и да засили финансовата интеграция и стабилност в Европа. Единният надзорен механизъм включва както ЕЦБ, така и националните компетентни органи на участващите държави от ЕС, обяснява Десислава Николова – финансов анализатор от Института за пазарна икономика.

Във всяка участваща държава под прекия надзор на ЕЦБ ще бъдат най-малко трите най- значими банки, независимо от абсолютния им размер.

 В Единния надзорен механизъм държавите от еврозоната ще участват автоматично, а страните, чията парична единица не е еврото, могат да се присъединят доброволно. България стана първата страна, извън  еврозоната, заявила желанието си за включване в единния надзорен механизъм.

Присъединяването обаче изисква време, казва Николова.

Европейският надзорен механизъм би отслабил зависимостта между банките и държавите. Това би допринесло за възстановяване на доверието в европейския банков сектор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!