Млади иноватори с идеи за хранително-вкусовия сектор


Млади иноватори ще правят идеи в областта на земеделието и храните. Това е проект, в който като партньор участва и Търговско - промишлената палата във Враца(ТПП), заедно с партньори от Унгария, Словения, Италия, Румъния, Сърбия и Албания. Водеща организация е Агенцията за регионално развитие и иновация в Бари, Италия. Финансирането за дейностите по проекта е по Програма Югоизточна Европа в размер на 2 458 271 eвро, продължителността на проекта е 2 години.

"Иницитивата цели да повиши резултатите от научните изследвания на младите иноватори за устойчив растеж на хранително-вкусовия сектор в Югоизточна Европа. Искаме да срещнем нуждите на бизнеса с идеите на младите иноватори"- обясни Мариела Петкова, експерт комуникация по проекта.

Проведени са фестивали "НО-БЛЕ идеи", където младите иноватори се срещат с учени и изложители от други държави.

"Всички държави, участващи в проекта са подали техните 5 или 6 селектирани идеи. Отговорните партньори - ТПП Враца, Института за биоресурси в Румъния и Селскостопанската академия в Унгария са направили селекция на 14 проекта. Сред тях са отличени седемте най-добри. От България са избрани две идеи- едната е за малки пречиствателни станции за отдалечени населени общини или ферми, другата идея е за ефективно отглеждане на жаби за жабешки бутчета." - допълни Мариела Петкова.

Сега се правят консултации с външни експерти, така че проектите да намерят инвеститори и да станат пилотни проекти и да намерят пазарна реализация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!