Младежки летен лагер събира в Родопите еколози от ЕС по проблемите на подобряването на земеделските практики


Стотина младежи от 18 страни на ЕС, а също от Швейцария и Норвегия, членове на „Млади приятели на Земята Европа“, се събраха в местността Чатъма на брега на язовир „Голям Беглиг“в Родопите за ежегодния летен лагер на екологичната организация. Чрез дискусии и работилници еколозите ще обменят опит, знания и умения за провеждане на кампании за подобряване на земеделските практики в Европа - разказва Радостина Славкова, един от осемте български участници.

Ние вярваме, че екологичното земеделие е в състояние да изхрани не само текущото население, но и растящото в бъдеще. Качеството на храната е от изключителна важност, а използването на пестициди и химикали в индустриалното земеделие трябва да бъде прекратена.

Когато мислим за заплахите за околната среда, обикновено си представяме коли и комини, а не трапеза. Истината обаче е, че нуждата ни от храна поражда една от най-големите опасности за планетата. Сред най-големите виновници за глобалното затопляне е земеделието, което отделя повече парникови газове от всички наши коли, влакове и самолети, взети заедно. Природата се замърсява с метан от животновъдните ферми и оризовите ниви, азотен оксид от наторяваните полета, въглероден диоксид от изсичането на дъждовните гори, за да се освободят площи за промишлено земеделие. Селското стопанство е най-ненаситният консуматор на нашите скъпоценни водни запаси, а също и ускорява загубата на биоразнообразие. Земеделието създава огромни проблеми за околната среда, а те ще стават още по-големи, докато се опитваме да задоволим растящата нужда от храни в световен мащаб. До средата на века статистиката прогнозира, че ще трябва да изхранваме нови 2 милиарда души от общо 9 милиардното население на Земята. Въпреки това европейските еколози са убедени, че естественото и биоземеделието може да се противопоставят на индустриалното.

Една много интересна форма биопродуктите да достигат до по-широк кръг потребители са фермерските пазари. В София вече има два такива пазара, появиха се и в други големи градове. Там купувачите могат да разговарят с производителите и да им бъде гарантирано качеството на продуктите.

Младите приятели на Земята, попаднали на летния лагер в България, са подбрани специално по европейски критерии от централата в Брюксел. Тяхна задача е да предложат законови мерки за защита на екологичните стандарти на ЕС във връзка със Споразумението за свободна търговия със САЩ, което заплашва да вкара ГМО-храните в общността, а също и популяризирането на екологичните каузи сред по-широки обществени групи в страните-членки.

"За Земята" имаме образователна кампания, в рамките на която работим с деца от предучилищна и училищна възраст и това ни дава големи надежди за бъдещето".

В лагера на Беглика младите еколози от ЕС ще живеят на палатки, ще се хранят с вегетариански биопродукти, ще се наслаждават на приказната природа на Родопите и ще търсят отговор на въпроса - как да бъде опазена природата от индустриалното земеделие, като същевременно бъде осигурена прехраната на все по-увеличаващото се и консумиращо земно население.  През 2050 година се предполага, че ще ни трябва два пъти повече храна за целта от произвежданата сега.

А междувременно българските им колеги от „За Земята“ вече планират следващата голяма акция, за която разказва Радостина Славкова.

Тази година ще се погрижим за отпадъците в Национален парк "Рила", в района около Седемте рилски езера - ще почистваме между 28 авгурст и 4 септември и приканваме слушателите на БНР да се включат. Осигуряваме храна и място за палаткуване. Повече подробности на интернет-страницата на организацията.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!