Илияна Йотова: Изнервената обстановка в Брюксел вероятно ще продължи до 22 октомври


Словенският кандидат за еврокомисар по енергетиката и зам.-председател на ЕК Аленка Братушек оттегли кандидатурата си, след като се провали на изслушването в комисиите по енергетика и околна среда на ЕК късно снощи. Групата на либералите в ЕП излезе с обвинения за тенденциозно отношение към кандидатурата на Братушек и на твърдост от страна на председателя Юнкер, който отказа да коментира случилото се.

За атносферата в Брюксел и нуждата от персонални промени в проектосъстава на ЕК евродепутатът от групата на социалистите и демократите Илияна Йотова сподели:

Изнервената обстановка в Брюксел вероятно ще продължи до самия 22 октомври, когато ще се гласува окончателното предложение на състама на ЕК. Имаме информация, че на мястото на Аленка Братушек ще бъде предложена социалистката Таня Файон - досегашен евродепутат, но с променено портфолио, свързано с промените на климата и околната среда. Новото словенско предлолжение ще бъде изслушано през другата седмица, а след това всички парламентарни групи ще вземат окончателните си решения за проекто-състава на новата ЕК. Така че не очаквам да се забави встъпването й в длъжност, насрочено за 1 ноември.

На въпрос дали новата ЕК е изправена пред морални предизвикателства, тъй като евродепутатите имат много сериозни критики не само към словенския кандидат, Йотова заяви:

Имаше много негативно отношение и към унгарското предложение за Тибор Наврачич, което накара председателя Юнкер да заговори за промяна на ресорите. Подобен проблем има и с испанската кандидатура на Мигел Ариас Канете. Има съмнения, че дялото му в петролните фирми са прехвърлени на членове от неговото семейство. Ще имаме още три заседания в групата на социалистите и демократите, за да решим какво ще бъде отношението ни към тези кандидати за еврокомисари.

Според И. Йотова чувствителността на евродепутатите, а и на общественото мнение в ЕС е свързана с нарастващото влияние на антиевропейските партии. Това изисква в новия състав на ЕК да бъдат излъчени силни политически лидери, които могат да носят отговорност. Различен е и ЕП, където отношенията между ПЕС и ЕНС демонстрират търсене на консенсусна политика срещу антиевропейската вълна.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!