Еврокомисар Нели Крус подкрепя протестите в Унгария

Емисиите парникови газове в ЕС през 2013г. са намалели  с 1.8% в сравнение с 2012г. и са достигнали най-ниските си нива от 1990г. насам. Това сочи годишният доклад на Европейската комисия за напредъка в борбата с климатичните промени. Така, ЕС е на път да преизпълни целите си до 2020г. за ограничаване на парниковите емисии. Миналата седмица лидерите на 28-те държави членки решиха-до 2030 г. въглеродните емисии в ЕС да бъдат намалени с 40 процента, спрямо нивата им от 1990-та година. В момента те са с 19% по-малко в сравнение с преди 24 години.

 Европейската централна банка определя риска от дефлация и рецесия в еврозоната като ограничен, но остава бдителна заради забавянето на ръста на цените през последните месеци, обяви главният икономист на банката. „Рискът от дефлация е ограничен. Не приемам оценката на МВФ за 30-процентна вероятност за дефлация”, заяви Питър Прает. „Нашите модели показват много по-малки числа. Въпреки това, не сме доволни от настоящото ниско ниво на инфлацията и следим отблизо ситуацията", добави Прает, като уточни, че управителният съвет на банката е готов да предприеме неконвенционални мерки.

 
Еврокомисарят по въпросите на цифровия дневен ред Нели Крус ще продължи да подкрепя протестите в Унгария срещу въвеждането на такси за ползването на интернет. Това заяви на пресконференция Райън Хийт, говорител на Крус. Не е добре хората да бъдат отблъсквани от интернет, борим се за повече цифровизация, добави той. Ако Унгария създаде прецедент, ще последват други случаи в Европа, а това ще се отрази зле на икономическия растеж, посочи говорителят.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!