Бизнесът на Европа постави проблемите си на среща на ЕВРОПАЛАТИ

Европейският Парламент на предприятията в Брюксел събра  представители на над 600 фирми от 29 страни, сред които 18 представители на българския бизнес

Събитието се организира от Асоциацията на Европейските търговско-промишлени палати на всеки две години. То дава възможност на бизнес обществото да участва в европейски дебат по актуални и жизненоважни за бизнеса теми, както и да контактува пряко с представителите на европейските институции.

Европейският парламент на предприятията се състои от предприемачи от страните от цяла Европа, в съответствие с броя на членовете на Европейския парламент от съответната държава.

На база на приоритетите за 2014 г., представени от Европейската комисия, Европейския парламент, председателството на ЕС и ЕВРОПАЛАТИ предмет на дебатите в третото издание на форума  бяха актуални проблеми по темите интернационализация, умения и човешки ресурси, финансиране и енергия. Ето как коментира ползите от дискусиите по време на  форума един от българските участници в него– пловдивчанинът Андрея Щерев –експерт по европейски проекти в областта на земеделието:

  „В залата ние дискутирахме проблемите повече от 7 часа. Ние виждаме проблемите и в другите държави, виждаме къде сме и ние, защото по отношение на конкурентноспособността  ние сме доста далеч от водещите държави като Германия, Франция, Англия, дори Естония. И за това нашето участие  има за цел да се намерят пътищата, да се намерят най-добрите решения за бързото възстановяване на нашата икономика. Като представители на БТПП, участниците в тази сесия, за нас беше изключително полезна.”

  Целта на ЕПП е да се постигне по-добро разбиране от страна на европейските законодатели на нуждите, притесненията и предизвикателствата, с които ежедневно се срещат предприемачите.

  „Един от тях беше, че банките не приемат иновацията като обезпечение по кредити. Това е един изключително интересен въпрос, който засяга и нашето участие. Тъй като по „Хоризонт 2020” се кандидатства с подпомагащи фирми или сдружения и от други държави –т.е кандидатстването се извършва по реда установен от тази програма за развитие на иновация, която се  приема от целия ЕС. Този въпрос е много важен, защото в България режима и лихвите са малко различни, начина на работа при кредитиране при подобни случаи е доста по-тежък и труден отколкото е в  другите европейски държави. Това е много важен въпрос, който ние трябва и в България да дискутираме на основата на това, което чухме от другите представителите на малкия и средния бизнес в Европа.”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!