Родопите - част от европейска инициатива за опазване на природата


Европейският парламент одобри споразумението за асоцииране на Молдова с ЕС, което дава възможност за  установяване на по-тесни политически и търговски връзки. Йоханес Хан - еврокомисарят, отговарящ за политиката на добросъседство, съобщи  новината в Туитър със задоволство, че споразумението е гласувано с голямо мнозинство. 

Цялата международно призната територия на Република Молдова" и Приднестровието, като неразделна част от нея, трябва да бъде включено в крайния резултат от споразумението, подчертаха евродепутатите. Те са убедени също, че ЕС трябва да заеме по-активна позиция в процеса на разрешаването на приднестровския конфликт между Кишинев и Тираспол, посочва пресслужбата на ЕП. Днес европейските депутати призоваха Русия да уважава териториалната цялост на Молдова и нейния европейски избор.
Русия вече критикува споразумението с аргумента, че то е несъвместимо със зоната за свободна търговия, която страната установи с Молдова. Москва  въведе ограничения върху търговията с молдовско вино.

Родопите са най-новият член на семейството на Rewilding Europe <http://www.rewildingeurope.com/>, паневропейска инициатива за възвръщането на дивата природа на стария континент.

В първите години на работата в този район на проекта  дейността ще бъде насочена към Източните Родопи. Предвижда се да се оформи отново природата на този район, като се възстановяват и опазват естествените процеси“, казва Франс Схепер, изпълнителен директор на Rewilding Europe.

Основна роля ще имат  местни диви животни -  елени, диви коне, вълци и мечки, няколко вида лешояди , много грабливи птици и лалугерът.

Сега два нови района са в подготвителна фаза да се присъединят към инициативата: Велика Лапония (Швеция) и Делтата на Одер (Германия и Полша).

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!