Еврокомисията обеща прозрачност по търговското споразумение със САЩ


Европейският съюз ще публикува повече документи за огромното, но противоречиво търговско споразумение със Съединените щати, съобщи еврокомисарката по търговията Сесилия Малстрьом, цитирана от Франс прес. Разговорите по предложеното Трансатлантическо споразумение за търговия и инвестиции бяха спъвани от притеснения относно прозрачността по ключов компонент от споразумението. Малстрьом заяви, че всички документи, които са споделяни от Европейската комисия със страните членки и Европейския парламент, ще бъдат публикувани. Досега Комисията, която ръководи преговорите по споразумението, публикуваше само отделни документи.
Надявам се, че това е важно начало
, каза Малстрьом пред журналисти в Страсбург.

Британският вицепремиер Ник Клег изложи плановете си за ограничаване на социалните помощи и облаги за имигрантите от Европейския съюз без това да нарушава свободата на движение в рамките на 28-членния съюз, пише The Guardian.
Клег предлага имигрантите да не могат да претендират за някои социални помощи и облаги, докато не „са работили и допринесли” за системата. Освен това иска  ограничаване на достъпа им до облаги, като данъчни кредити и намекна, че може да бъде въведено изискване за имигрантите да работят на пълен работен ден и на минимална заплата, за да покриват изискванията за получаването им.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!