Емили О'Райли - омбудсман на ЕС още пет години


Евродепутатите преизбраха днес ирландката Емили О'Райли за омбудсман на ЕС с мандат от пет години. О'Райли беше единственият кандидат за поста и получи голямо мнозинство в тайното гласуване. Ролята на европейския обществен защитник  е да разследва случаите на лошо администриране в дейностите на институциите, органите, службите и агенциите на ЕС. О'Райли ще може да бъде сезирана по жалба на граждани, на жители на страните членки на ЕС, на предприятия или организации, чиито седалища се намират на територията на ЕС.
  През февруари тя поиска от Европейската комисия да включи в своя доклад за корупцията глава за почтеността на европейските институции и групите за натиск, които са активни в Брюксел. Тя се намеси и за да принуди тогава председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу да уволни френския председател на своя комитет по етика Мишел Петит, заподозрян в конфликт на интереси. О'Райли е започвала и разследвания за непрозрачността на преговорите по споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ.
   Европейският съд за правата на човека отхвърли жалбите на четирима души, замесени в неуспешен заговор за бомбен атентат срещу транспортната мрежа на Лондон, две седмици след кървавите нападения в британската столица през 2005 г.,
   Тяхното вдъхновено от Ал Кайда нападение се провали, защото самоделните им бомби не се взривиха. И тримата бяха осъдени през 2007 г. на близо  40 години затвор и оспорват присъдите с аргумент, че не са получили достъп до адвокат .

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!