Юнкер: Гражданите очакват активна роля на ЕС

 

Европейската комисия прие работната си програма за 2015 г. с цел постигането на реално подобрение на заетостта, растежа и инвестициите.  Председателят Жан-Клод Юнкер заяви, че гражданите очакват ЕС да играе решаваща роля за големите икономически и социални предизвикателства.  Първият заместник-председател на комисията Франс Тимерманс заяви: "2015 година ще бъде годината за реализиране на обявения инвестиционен план за насърчаване на нашата икономика, разгръщане на възможностите на цифровия единен пазар за гражданите и бизнеса, стартиране на европейския енергиен съюз и предлагане на нова, балансирана европейска програма за миграцията".

 Инфлацията в еврозоната през ноември се е забавила до 0,3 на сто след отчетените 0,4 на сто през
октомври, съобщи Евростат. Инфлацията през същия месец година по-рано бе 0,9 на сто. Това ново забавяне доближава еврозоната до дефлация или във всеки случай до продължителен период на ниска инфлация, от която икономистите се опасяват, тъй като тя е неблагоприятна за растежа.

  Броят на европейците, които имат положително мнение за ЕС, е нараснал от 35 на сто през юни до 39 на сто през ноември. Това  сочат данни, представени от Европейската комисия.  Българите, които са оптимисти за бъдещето на ЕС, са 61 на сто и са в средата на своеобразната класация. Близо 1/3 от българите са песимисти, а 10 на сто нямат мнение.  Основният повод за загриженост на европейците остава имиграцията.  В Малта, Великобритания и Германия гражданите посочват този проблем като първостепенен. 

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!