Юнкер призова политиците да защитават евроинтеграцията


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова основните политически партии в Европа да защитават европейската интеграция, а не да имитират евроскептицизъм. Юнкер назова конкретно две от партиите в управляващата в Холандия коалиция. "Моят съвет е: Не имитирайте популистите! Ако искате подкрепата на гневните граждани, изправете се срещу тях и ги чуйте", заяви Юнкер. Неговият призив идва в момент, когато най-голямата антиевропейска формация в Холандия-Партията на свободата на Герт Вилдерс, печели все повече симпатии сред избирателите. Очаква се антиевропейските партии да продължат и през следващата година да играят съществена роля в политическия живот на някои от големите държави в ЕС.

 Белгия обмисля да разшири списъка на "сигурните" държави, чиито граждани получават по-трудно статут за пребиваване. Сега в този списък са Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Сърбия, Македония и Индия. Предвижда се добавянето на Армения, Грузия, Молдова, Сенегал, Камерун и Тунис. Гражданите от държавите, попадащи в списъка, могат да подават молби за убежище, но документите им се разглеждат по съкратена процедура и най-често получават отказ. Ако идеята бъде възприета, гражданите на посочените държави от Източна Европа и Африка почти сигурно ще бъдат експулсирани по-често и по-бързо.

 Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини се обяви за спиране на конфронтацията между ЕС и Русия, предизвикана от събитията в Украйна. "С държавния секретар на САЩ Джон Кери сме напълно единни по повод кризата - всички искат противопоставянето на приключи", каза Могерини. Санкциите на ЕС спрямо Русия ще се обсъждат на среща между външните министри на страните членки на 19 януари в Брюксел. Тогава се очаква и "стратегическа" дискусия за отношенията между Евросъюза и Москва.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!