Латвийци за очакванията си от председателството на ЕС

 

На 1 януари Латвия пое продседателството на Европейския съюз. Очакванията на хората в Рига събра в анкета специалният пратеник на БНР Ангелина Пискова.
Ето някои от мненията:
-   Дори не знам какво точно означава председателството на Латвия. Затова нямам мнение, а и не мисля, че това е нещо важно.

-   Мисля, че просто ще се похарчат пари за нищо. Разбира се, все пак очаквам промени към добро за обикновените хора - да имат нормална работа, например. Надявам се някой да чуе това, което казваме. Всъщност, надявам се, но не вярвам. Повече от 10 години сме член на Европейския съюз. Съжалявам, че трябва да го кажа, но виждам промени само към лошо. Хората емигрират, няма нормално отношение към тях. Може да е само местен проблем, но те се боят да говорят или да променят нещо. В Германия хората излизат и стачкуват, а в Латвия - не.  

-   Наистина не знам. Може би някакви дребни промени, но не и кой знае какво. Може би другите нации ще ни забележат малко повече, може би латвийският сейм ще направи малко повече, тъй като върху него ще се фокусира повече внимание.  По отношение на Украйна можем да бъдем по-ефективни, може и да се опълчим малко повече на Русия, макар да сме доста зависими от нея заради газа.

Цялата анкета можете да чуете в звуковия файл.

 

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!