Литовци за влизането на страната им в еврозоната


На 1 януари Литва въведе еврото. Тя стана 19-а страна от 28 в Евросъюза, която прие общата европейска валута. 1 евро се равнява на 3,45 лита. Различни са мненията в страната за това дали ще има тотално поскъпване и как ще се отрази еврото на живота на хората.

Ето някои от мненията, които събра специалният пратеник на БНР в Литва Ангелина Пискова.

- Мисля, че когато имаш собствена валута, това в известна степен е малък, но все пак суверенитет. А когато влизаш в организация с обща парична единица, винаги си зависим от някого. Сега ще зависим от Брюксел, от техните насоки и порядки, което се пренася и върху нашето законодателство. И от гледна точка на правото, то е над конституционното наше право. Смятам, че всяка държава трябва да има свое знаме, свой език, свои пари. От векове всяка страна, когато има свои пари, те са символ на независимост. Може би нашето време е по-модерно, но аз изпитвам нещо като носталгия. Вероятно защото имахме наши, собствени литове за много малко време. По-рано имахме рубли като в целия Съветския съюз.

-   Току-що купих патерици за мъжа си. Всичко е нормално, само че още не сме свикнали, не знам, все още сме в началото. Но мисля, че с мъжа ми ще се преустроим към еврото.

 -   Мисля, че цените сега са същите, но в бъдеще ще се повишават. Сега всичко е нормално - написано е и в евро, и в литове. Когато вече няма да има цени в литове, ще е по-трудно да се ориентираш - няма да има с какво да сравняваш. Но по-лошо няма да стане

Цялата анкета можете да чуете в звуковия файл.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!