Украйна против идеите за смекчаване на санкциите срещу Русия


Европейският съюз реши да обжалва неотдавнашния акт, с който европейското правосъдие изключи групировката "Хамас" от
списъка на Евросъюза с терористични организации. Съдът на ЕС извади на 17 декември Хамас от списъка поради процедурни пропуски. Движението бе включено в него през 2001 г. след атентатите от 11 септември в САЩ. Във връзка с обжалването решението на съда за изваждане на Хамас от списъка няма да влезе в сила, докато трае разглеждането на жалбата и докато съдът на ЕС не постанови окончателно решение.  Хамас нарече "неморално" обжалването на решението.

Украйна е разтревожена от изказваните в ЕС идеи за смекчаване или отмяна на санкциите срещу Русия. Киев приканва Евросъюза да не отслабва санкционния режим. Този път не може да има никакви илюзии, че е възможно ситуацията в Украйна да бъде уредена чрез конструктивно сътрудничество с Русия. Не бива да забравяме поуките от близкото минало, се казва в документ, разпространен от представители на Украйна сред външните министри на страните от ЕС.

Министърът на външните работи на Финландия Ерки Туомиоя се обяви в подкрепа на идеята за увеличаване на информационния поток на руски език в рамките на ЕС.  В изявление в Брюксел той отбеляза, че свободният поток от информация е най-доброто средство срещу пропагандата.  Същевременно министърът подчерта, че е против създаването на общ рускоезичен канал или новинарско бюро за руски новини на територията на ЕС.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!