Проучване на "Икономист" вещае политически трусове в Европа


Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак посъветва ЕС още сега да започне да строи инфраструктурата за газово-разпределителен център между Гърция и Турция.

Основаваме се на това, че договорът за транзит на газ за ЕС през Украйна приключва през 2019 година и газовите доставки за европейските потребители ще бъдат осигурявани на границата между Турция и Гърция, заяви руският министър.

ЕК трябва съвместно със страните потребители да вземе в най-кратък срок решение за развиване на собствена инфраструктура, подчертал Новак.

Лидерът на крайната левица в Гърция- Алексис Ципрас, заяви, че ако СИРИЗА победи на парламентарните избори в неделя, страната ще се откаже от мерките за строги икономии, като повиши социалните разходи. Ципрас уточни, че страната ще изпълнява задълженията си, произтичащи от договорите за създаване на ЕС. СИРИЗА предложи управленска програма, която предвижда минимална заплата от 751 евро на месец, възстановяване на коледните надбавки, безплатни здравни услуги, ток и ваучери за храна за най-бедните. Именно СИРИЗА е с най-големи шансове да спечели изборите в Гърция в неделя.

 Европа вероятно е изправена пред политически трусове през 2015 г., показва проучване на списание „Икономист”. Нараства привлекателността на популистките партии и някои от тях може да спечелят избори и това да накара традиционните партии да сключат немислими досега съюзи. Най-скорошният тест за това доколко нарастващият популизъм води до успех на избори ще бъде Гърция. Други примери в Европа, които може да доведат до непредсказуеми резултати са изборите във Великобритания, Дания, Финландия, Испания, Франция, Швеция, Германия и Ирландия.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!