Юнкер: Гърция трябва да продължи да плаща и да не спира реформите



Независимо от резултата от предсрочните парламентарни избори този месец Гърция трябва да изплати задълженията си в пълен обем и да продължи да извършва договорените реформи, това предупреждение отправи в навечерието на предсрочините парламентарни избори в Гърция председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс.

Категоричен беше е и европейският комисар по въпросите на еврото и на социалния диалог Валдис Домбровскис, че няма възможност за отмяна на дълговете. Според представители на Европейската комисия, съществува възможност с новото правителство да бъдат обсъдени някои промени в икономическата политика на страната, но като цяло Гърция трябва да се придържа към съществуващата схема, която предполага мерки за строги икономии. "Ако Ципрас иска да бъде приет в Европа, той ще трябва да покаже най-малко известна степен на реализъм" - цитира свои източници от Комисията "Ройтерс".
  Около десет милиона гърци днес избират нови народни представители. Предсрочният вотсе оценява като най-критичния за последните десетилетия, заради възхода на СИРИЗА. Партията придоби популярност, след като нейният лидер Алексис Ципрас изправи на нокти европейските лидери, обещавайки Гърция да се откаже от заемите, получавани от ЕС и МВФ,  поставили страната в режим на строги икономии.
Наблюдателите предупреждават, че новото правителство, каквото и да е то, ще бъде изправено пред остър финансов проблем още с идването си на власт. Малко преди вота четирите водещи банки в Гърция поискаха от Европейската централна банка финансова подкрепа по линия на
програмата за спешна ликвидна помощ, тъй като се опасяват от недостиг на парични средства и поради изтичане на средства от банките вследствие на масовото теглене на пари и сътресенията, породени от швейцарския франк.
  Йоанна Гайтани, депутат от СИРИЗА в предсрочно разпуснатия парламент и кандидат за нов мандат, коментира европейските страхове от възхода на СИРИЗА и възможността Гърция да бъде заставена да напусне Европейският съюз, ако - както обяви лидерът на партията Алексис Ципрас, СИРИЗА се отклони от мерките на строги икономии и започне преговори за отписване на държавния дълг.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!