Европейска среща в София за бъдещия енергиен съюз и доставките на газ


Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и еврокомисарят по климата и енергетиката Мигел Канете
ще участват в понеделник в първа среща в София, посветена на бъдещия енергиен съюз и сигурността на доставките на газ в
района на Югоизточна Европа.  Потвърдено е също участието на енергийните министри на България, Австрия, Хърватия, Гърция, Унгария, Италия, Румъния, Словения и Словакия.

Повече от всякога днес е важно да потърсим решения за укрепването на трансграничния поток на газ и да осигурим разнообразяване на газовите доставки, коментира в навечерието на срещата Шефчович. Комисарят Канете допълва, че ЕК остава напълно решена да подкрепи Югоизточна Европа в усилията за по-добра свързаност и за разнообразяването на местните пазари за газ.

ЕС ще добави 19 души, включително петима руснаци, към списъка със санкционирани лица заради украинската криза, съобщиха източници от Брюксел. Девет "организации" също ще бъдат засегнати от ограниченията, които външните министри от ЕС договориха миналата седмица. Конкретни имена все още не са обявени. Очаква се първите европейски дипломати да гласуват списъка в понеделник.

ЕС ще предприеме нов опит за разрешаване чрез преговори на кризата в Източна Украйна, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Той говори на съвместна пресконференция с латвийския си колега  Едгарс Ринкевич в Рига.  Ринкевич отбеляза, че ЕС няма обща позиция и че всяка страна членка е свободна да вземе
собствено решение.

 

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!