Украинският президент ще участва в Европейския съвет в Брюксел

 

Президентът на Украйна Петро Порошенко ще участва утре в Европейския съвет в Брюксел след днешната решаваща среща на върха в Минск, обяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Президентът Порошенко ще ни информира за развитието в Украйна", написа Туск в писмото, с което отправя поканата към държавните и правителствени ръководители от ЕС за утрешната среща на високо равнище. Друга тема ще е бъдещето на европейския икономически и валутен съюз в контекста на искането на Гърция да се преразгледа международната програма за финансова помощ за Атина.

Европейският парламент обсъди на днешната си сесия в Страсбург въпроса за борбата с тероризма, в навечерието на
утрешното заседание по тази тема на Европейския съвет в Брюксел.  Сред основните теми на парламентарния дебат се очерта проектът за въвеждането на единна система за събиране и съхранение на данните за пътниците с въздушни превози.

Европейската комисия ще отпусне на Украйна 15 милиона евро като допълнителна хуманитарна помощ през тази година. С това общият обем на помощта за страната от началото на кризата ще нарасне на 92 милиона евро, съобщи пред Европарламента първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс. Той подчерта, че Брюксел се стреми единствено към мирно уреждане на украинския конфликт. Решението трябва да има за основа международното право, спазването на териториалната цялост и
осъществяването на споразуменията от Минск, заяви Тимерманс.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!