Антимонополното разследване срещу "Газпром" се придвижва, въпреки кризата в Украйна


Еврокомисарят за защита на конкуренцията Маргрет Вестагер обяви, че въпреки кризата в Украйна, тя ще придвижи напред продължаващото вече две години и половина антимонополно разследване срещу руския енергиен гигант "Газпром". Вестагер каза, че това може да се случи сравнително скоро. Разследването започна през септември 2012г., заради съмнения, че "Газпром" злоупотребява като завишава цените на газа, ограничава възможността да се препродава суровината и пречи на диверсификацията на доставките. В рамките на разследването се проверяват договорите на руската компания с България, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и трите балтийски републики. Проверката практически бе замразена след избухването на украинската криза преди година.

През януари инфлацията във Франция е била отрицателна за първи път от над 5 години насам, сочат данните на френската статистическа служба. Засега обаче промените в потребителските цени не могат да бъдат определени като дефлация. През януари индексът на цените се е понижил с 0,4% в сравнение със същия месец на 2014 година. Франция не е имала отрицателна инфлация от октомври 2009 година насам. Инфлацията е ниска в редица развити икономики, което е ефект както от слабото търсене в глобален мащаб, така и от резкия срив в цената на петрола.

От утре в рамките на ЕС се забранява продажбата на домакински фурни и котлони, които не са енергоспестяващи. Европейската директива, известна като екодизайн, има за цел да намали вноса на горива и емисиите въглероден диоксид в Европа. Според ЕК, ако едно домакинство се отърве от неефективните си уреди, сметките му за ток ще намалеят с около 50 евро на година, а финансовите ползи в ЕС като цяло се изчисляват на милиарди. Брюксел уверява, че потребителите почти няма да усетят разлика в работата на електроуредите.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!