Владимир Уручев за решението на Унгария да не подкрепи плана на ЕС за единен енергиен съюз


Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че страната му няма да подкрепи поправка в хартата на ЕС за създаване на единен енергиен съюз. Това стана ден след като руският президент Владимир Путин беше на посещение в Будапеща. Унгария ли е новия „троянски кон“ на Русия в ЕС? - тази тема коментира Владимир Уручев, евродепутат от групата на ЕНП и член на енергийната комисия в Европейския парламент.
„ Унгария от известно време демонстрира някаква подкрепа към Путин. Те си постигнаха целта при това посещение. Подписаха договор за следващите 20 години за доставки на руски газ при отстъпки в цената и количествата“ - обясни Владимир Уручев. Според него голямата цел на ЕС не е толкова лесно да бъде прекатурена от една страна и от един лидер. На въпрос може ли отказът на Унгария да гласува поправката в енергийната харта да бламира създаването на единен енергиен съюз в ЕС, евродепутатът заяви, че в това е дългосрочен и продиктуван от нуждите на практиката проект. „Индивидуалната игра на унгарския премиер Орбан няма да срещне одобрението на другите страни от ЕС, независимо от обясненията, че Унгария е в голяма степен енергийно зависима от Русия. Други държави едва ли ще последват примера на Унгария“ - коментира Уручев.
Според него усилията за създаване на енергиен съюз ще продължат, защото той има много предимства пред индивидуалните опити да бъдат защитавани националните интереси на страните от ЕС и даде пример с принципа на солидарност от чл. 194 от договора на ЕС. Енергийният съюз, за който се заговори неотдавна, включва изграждането на интерконектори между държавите, възможност от разнопосочно движение на синьото гориво, общ енергиен пазар и конкуренция на цените.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!