Ще се отрази ли на ЕС евентуално намаляване на газовите доставки за Украйна

 

Родните корупционни и политически скандали могат да се окажат съвсем незначителни пред заплахата посред зима да се окажем без доставки на газ, както това се случи и преди шест години, отново заради противоречията между Русия и Украйна.

  Украйна не е платила своевременно, до тази сутрин са предплатени едва 219 мил. куб.м. За превода на средства от "Нафтогаз украйна" по сметката на "Газпром" са нужни около два дни. След това доставките на газ за Украйна може да бъдат спрени, което създава сериозни рискове за транзита на газ към Европа - предупреди Алексей Милер, шеф на "Газпром".

  От ЕК съобщиха, че към този момент няма проблем с доставките на газ от Русия през Украйна към ЕС и че очакват двете страни да спазват изцяло договореностите от т.нар. "зимен пакет", който регламентира доставките на руска газ за Украйна до края на месец март тази година. От Брюксел добавиха, че ЕК се опитва да изясни дали Русия доставя газ за Донецка и Луганска области и дали ги отчита като част от количествата, предвидени за Украйна.

Заместник министърът на енергетиката Жечо Станков успокои българските граждани, че няма намаление в доставките на природен газ за страната ни.
  В момента в газогранилището в с. Чирен има нагнетени 259 милрд. куб. м. газ, които ще стигнат за три месеца при съответен икономичен режим на използване за нужните на топлофикационните дружества и големите промишлени потребители, без да се отрази на услугите, които предлагат на своите потребители, заяви Жечо Стоянов.
  До края на тази година трябва да заработи интерконекторната връзка с Румъния за алтернативни доставки на газ. А през 2019 г. ще е готов и интерконекторът с Гърция, през който ще можем да получаваме газ и от находището "Шах Дениз" в Азърбайджан.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!