Равенството на половете - сред основните теми на сесията на ЕП


На пленарната сесия на ЕП тази седмица основните теми са укриването на данъци, тероризмът, убийството на Борис Немцов, таксите за кредитни карти, борбата за равенство на половете.

Добри новини за търговията на дребно при опасенията  малките маржове да се свият още, когата плащаме с карти. В сряда парламентъ ще гласува да има таван от 0,3 на сто за повечето компании. Има споразумение със страните-членки и то влиза в сила след 6 месеца.

Днес дебатите са за кампанията за равенство на половете. Още през 2013 година стана ясно, че има още много работа по въпроса.
Днес започва заседание на специалната комисия на Европейския парламент, разследваща законите в страните-членки относно многонационалните корпорации. Скандалът започна с Люкслийкс, но засегна Белгия, Ирландия и Холандия. Гражданите искат отговори. 6 месеца е срокът за работа на комисията да излезе с предложения за решение на проблема.

Кралят на Йордания Абдула Втори ще говори в пленарната зала във вторник. Миналия месец страната му бе в шок след залавяне на йордански пилот от "Ислямска държава" и изгорен жив. Йордания участва във военните удари на коалицията държави срещу екстремистите. Темата за тероризма ще продължи в сряда, когато ще има дискусия преди срещата на върха на лидерите от страните-членки. Пак в сряда в центъра на вниманието ще е дискусията за антисемитизма, ислямофобията и крайния екстремизъм. Терористичните инциденти в Париж и Копенхаген правят темата особено актуална. Убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов, както и демокрацията в Русия ще бъдат обсъдени от евродепутатите във вторник в присъствието на върховния представител за външната политика на Евросъюза Федерика Могерини.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!