Гърция ще фалира до три седмици, ако не получи финансова подкрепа


 Президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че управляващите в Гърция са изправени пред критична ситуация и трябва да позволят на инспекторите от тройката да се върнат в Атина, ако искат да получат финансова помощ. Кредиторите настояват за пълен одит на гръцките държавни финанси от представители на Европейската комисия, Международния валутен фонд и ЕЦБ. Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис се е съгласил проверката да започне утре. Предполага се, че Гърция ще фалира в рамките на следващите три седмици, ако не получи финансова подкрепа.

Министрите на финансите на страните от ЕС се споразумяха за условията, при които ще функционира Европейският фонд за стратегически инвестиции. Този Фонд ще бъде в основата на инвестиционния план на ЕК на стойност 315 млрд. евро, който трябва да помогне на европейската икономика да се върне на пътя на растежа. Еврокомисарят за инвестициите Ирки Катайнен заяви, че Фондът за инвестиции ще може да заработи през юни или юли. Европейската инвестиционна банка вече започна да проучва около 2 хил. потенциални проекта, на стойност над 1.3 трлн. евро, които може да бъдат реализирани в рамките на плана за инвестиции.
  Междувременно днес Италия обяви, че ще внесе 8 млрд. евро в Европейския фонд за стратегически инвестиции. Така тя става четвъртата държава от ЕС, която заявява готовността си да се включи в инвестиционния план на ЕК.

 Европейската комисия съобщи днес, че отпуска пет милиона евро спешна хуманитарна помощ на Ирак. Това е първата помощ, осигурена по призива на ООН. Уточнява се, че това е само първата част от европейската подкрепа за хората в Ирак, която се предвижда през следващите три месеца. Европейската помощ ще послужи за осигуряването на защита, здравни грижи, вода, подслон и хигиенни материали. Военните действия в Ирак създадоха необходимост да бъде оказана помощ на над 5,2 милиона души.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!