Гърция си поиска обратно над милиард евро от ЕС


Гърция поиска от стабилизационния фонд на Европейския съюз да върне 1.2 млрд. евро, които са били взети неправомерно от Атина. Новото правителство в Гърция беше задължено да върне на Фонда 10.9 млрд. евро, които са останали неизползвани. Премиерът Алексис Ципрас обаче заяви, че предишният кабинет е използвал 1.2 млрд. евро, за да подкрепи банките, собствени пари. Стабилизационният фонд на ЕС беше създаден през 2010 г., за да осигури финансова помощ за Гърция, Ирландия и Португалия.
  Атина ще се опита да набави пари и по друга линия - гръцкото правителство утре ще възобнови преговорите с Швейцария по споразумение за възстановяване на пари, които гръцки данъкоплатци са депозирали в швейцарски сметки.

Унгария се е споразумяла с ЕС по въпроса за доставката на ядрено гориво за АЕЦ "Пакш", която планира да построи руската Росатом. Това заяви унгарският министър Янош Лазар, отговарящ за канцеларията на премиера. "Всички препятствия във връзка с договора за доставка на горива са преодолени", обяви министърът след преговори с еврокомисаря по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете. "Забележките на Европейската комисия бяха приети от Унгария", подчерта Лазар. Миналата година Брюксел прие руско-унгарския договор за разширяване на АЕЦ "Пакш" с уговорката, че той трябва да съответства на европейското законодателство.

 До края на годината Европейския съюз и Куба може да подпишат споразумение за нормализиране на отношенията си, обяви върховният представител на за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя се срещна с кубинския президент Раул Кастро в опит да се ускорят преговорите по  въпроса. Могерини също така подписа и споразумение, по силата на което ще бъдат предоставени 50 милиона евро на земеделския сектор в Куба. ЕС замрази отношенията с островната държава през 2003 г. в отговор на ареста на дисиденти. Куба е единствената страна в Латинска Америка, която няма двустранно споразумение за сътрудничество с ЕС.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!