Съдебен иск срещу фейсбук за нарушаване европейските закони за защита на личните данни

Австрйски съд ще гледа колективния иск на Макс Шремс от името на 25 000 потребители срещу социалната мрежа фейсбук по обвинения, че нарушава европейското законодателство за защита на личните данни. 27-годишният студент по право твърди, че американският монополист складира персоналните данни на своите ползватели и дори ги предоставя на американските спецслужби, за което съди от разкритията на бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън.

Шремс иска символична компенсация от по 500 евро на човек, защото според него не става дума за пари, а за човешки права: Според американците в правото не става дума за правилно и грешно, а за рисковия фактор като в един бизнес план. А рисковият фактор в европейското законодателство за защита на данните е нула. Според Макс Шремс социалната мрежа носи юридическа отговорност за публикациите от потребителите, защото ползвателят губи правата в момента на публикуването.

През март адвокатът на Европейската комисия Бърнард Шима заяви, че споразумението между Съединетите щати и Европа за обработка на лична информация не гарантира защита.  Той дори предупреди потребителите да закрият профила си във фейсбук, ако искат да опазят личните си данни.
  
ЕС смята да опрости процеса по одобрение вноса на генно модифицирани храни и животински фураж и да позволи на всяка страна-членка сама да решава дали да допусне такъв внос. Планът наподобява законодателството на ЕС за отглеждането на ГМО култури. Компромисът ще позволи на страни като Испания, които искат да внасят ГМО храни, да го правят, без намеса от опоненти като Франция. Също, ако Европейската агенция по безопасност на храните определи даден генно-модифициран организъм като безопасен, Европейската комисия трябва да го допусне на общия европейски пазар. Природозащитни организации като Грийнпийс отхвърлиха плана като застрашаващ здравето на европейските граждани и околната среда.

 

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!