14 комисии трябва да дадат становища по търговското споразумение между ЕС и САЩ


ЕС работи усилено по подготовката на позицията си за трансатлантическото споразумение между ЕС и САЩ. По темата ще дадат становища общо 14 комисии преди комисията по международна търговия да обобщи мненията и да внесе предложенията за гласуване в пленарната зала. Гласуването се очаква преди лятната почивка. Търговското споразумение, което все още се договаря, трябва да получи одобрение от Съвета и от ЕП, преди да влезе в сила.

Депутатите вече заявиха, че няма  да подкрепят договора на всяка цена и че ще обърнат внимание на въпросите като стандартите за безопасност на храните. Авторът на доклада във водещата комисия по международна търговия е Бернард Ланге от Германия като гласуването в тази комисия ще се проведе, след като всички останали 14 комисии са дали своето становище. Очаква се още становищата  на комисията по земеделие, комисията по култура, комисията по околна среда, комисията  по правните въпроси, комисията по петициите и комисията по конституционните въпроси. Еврокомисарят по търговията Сесилия  Малстрьом обяви, че очаква споразумението за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ  да бъде подписано  до есента 2016-та, но не всички европейски страни са склонни да подпишат това споразумение, а дебатът, казват анализатори, придоби странна форма в Европа и започна да прилича на партиен. По документа се преговаря, но ние не знаем неговото съдържание. Зелените смятат, че новите фирми ще бъдат стопирани от това споразумение, но пък то ще даде още живот на старите фирми. Ще пречи на иновациите

В интервю на Васка Начкова с Борислав Сандов от "Зелените" той обяснява негативното отношение към този договор  вероятно  с това, че се пази в абсолютна тайна. Обсъждането му се случва само в определени кръгове. Вместо да бъде обсъждан в цялото общество. Не съм убеден, че ние българите приветстваме такъв договор, просто не сме информирани. В България няма дебат по този въпрос. Ако се вземат отделните елементи, които биха могли да се вземат като аргументация срещу този договор- като ГМО, като фракинга и начините на добив на енергия, ако българите са информирани, сигурен съм, че ние българите вкупом ще бъдем против. От гледна точка на стандартите - в САЩ са по-занижени и ако тези стандарти се приемат и станат задължителни за Европа, ще можем да потребяваме  по-ниско качество продукти.
Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!