Пл. Манушев: Без военните флотове на страните от ЕС не може да има ефективен контрол на трафика на хора


Ако нелегалният трафик на имигранти към ЕС през Средиземно море се запази със същите темпове, до края на 2015 г. се очаква жертвите да достигнат 30 000. Само за миналата година над 167 000 души са били спасени, като 85% от тях са тръгнали към Европа от Либия. Известно е, че трафикантите взимат средно по 1 200 долара на човек, а печалбите за година от този престъпен бизнес възлизат на 170 милиона долара - съобщи евродепутатът  Емил Радев.

Спешните мерки, които може да предприеме ЕС са:  двойно увеличаване на средствата и живата сила в съвместните операции "Тритон" в района на Италия и "Посейдон" край Гърция, а също и разширяване обсега им на действие извън териториалните води на ЕС, приближаването им до бреговете на Либия и залавянето и унищожаването на плавателните съдове, с които се осъществява трафика, преди да са натоварени с хора.  Вземат се мерки за засилване на съвместната работа на специалните служби за следене на трафикантите и пресичането на финансовите потоци.

На въпрос дали може да се погрижим за огромния брой имигранти, които вече са успели да стигнат до ЕС или ще се предприеме връщането им, евродепутатът Емил Радев обясни, че бежанците от райони на военни конфликти ще получат подкрепа и статут, а икономическите имигранти, които са по-голямата част, ще бъдат връщани, тъй като те незаконно се опитват да проникнат на територията на ЕС. Водят се разговори за аварийно разселване на бежанците на квотен принцип между страните в съюза, за да не се насищат с бежанци страни като Италия, Малта, Гърция и България, като принципа е в зависимост от брутния вътрешен продукт, икономическите възможности, ръста на безработицата в различните страни.

За идеята на италианския премиер Марио Ренци за военна операция на ЕС в Средиземно море, Пламен Манушев - бивш командващ на военно-морския ни флот, а сега депутат от ГЕРБ, коментира, че без намесата на военните флотове на европейските страни не може да има ефективен контрол на трафика. Той даде за пример успешната операция "Аталанта" край бреговете на Сомалия, която пресече пиратските нападения над търговски кораби за откупи. Според вицеадмирал Манушев полицейските и граничните власти са предназначени за действия само в 12-милната зона и нямат големи плавателни съдове, с които да оперират в международни води. Той изрази опасения, че при една успешна морска военна операция за възпиране на трафика на имигранти, ще се засили натиска по сухоземната граница, което пряко ще засегне България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!