Фотоконкурс на тема "70 години свободна Европа" ще отведе авторите на трите най-добри снимки на посещение в ЕП

"70 години свободна Европа" е мотото на фотоконкурса, с който Младежкото обединение на БСП ще отбележи годишнината от победата над фашизма и Деня на Европа. Надпреварата вече започна и ще продължи до 21 май, а авторите на трите снимки, които ще съберат най-много харесвания във фейсбук-страницата на конкурса, ще бъдат наградени с посещение на Европейския парламент в Брюксел по покана на българските евродепутати от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.


Според правилата на конкурса снимките трябва да са авторски и да пресъздават единството на Деня на победата и Деня на Европа, обясни Десислава Йорданова, координатор на конкурса. Тя напомни, че 30 000 българи са загинали в борбата с фашизма и този факт не трябва да се забравя и омаловажава. На страницата на конкурса във Фейсбук вече са публикувани фотографии на паметници и исторически места, пресъздаващи ключови моменти от Втората световна война, а също и снимки от лични архиви, запечатали паради и тържества след победата.

Другата важна цел на организаторите е да се изостри общественото внимание върху съвременното възраждане на фашистки и ксенофобски политически формации в много страни от Европа, което според  Десислава Йорданова показва, че поуките на историята могат лесно да бъдат забравени.

В началото на месец юни най-добрите снимки от конкурса ще бъдат подредени в изложба на открито в София.   

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!