Йерун Дейселблум: Заседанието на министрите на финансите от еврозоната няма да бъде решаващо за Гърция

Заседанието на министрите на финансите от еврозоната в понеделник няма да бъде решаващо за Гърция, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Необходимо е повече време, обясни Дейселблум след среща с италианския си колега Пиер Падоан. Запитан за възможността за преструктуриране на гръцкия дълг Дейселблум обясни, че облекчаване на този дълг, но не и отписване, е "обещание", дадено на Гърция през ноември 2012 година и че то "все още е валидно", при условие, че Атина изпълни всичките си ангажименти. Евентуално облекчаване на гръцкия дълг може да се изрази примерно в преструктуриране на падежите или в размяна на облигации, посочи Дейселблум. По-рано днес гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че постигането на споразумение за реформите, които Гърция трябва да приложи, зависи от "политическата воля" на Европа.


Председателят на Европейската комисия поздравява британския премиер Дейвид Камерън с изборната победа, съобщи говорителят на ЕК Маргаритис Скинас. Той отбеляза, че Жан-Клод Юнкер ще изпрати официалните си поздравления по съответните канали, когато бъдат обявени окончателните резултати от британските избори. Попитан дали ЕК ще се съобрази с настроенията във Великобритания за промяна на договора за ЕС, говорителят посочи, че Юнкер иска честна сделка с Лондон. ЕК ще разгледа всякакви предложения, идеи и искания, които Великобритания би поставила на дневен ред, поясни той. По повод идеите на Лондон за ограничаване на свободата на движение в Общността, Скинас поясни, че четирите свободи (свободно движение на хора, услуги, стоки и капитал) остават същността на ЕС и не подлежат на преговори.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан оцени ситуацията в Македония като много сериозна и съобщи, че членове на Европейския парламент вече разговарят със страните в конфликта и се опитват да намерят решение. От ключово значение ще бъде да се установи наказателната и политическата отговорност за безредиците в Македония, каза Хан. Независимо от политиците, правосъдието трябва да разгледа изнесените данни за корупция и злоупотреба с власт, допълни еврокомисарят.

Денят на Европа 9 май ще бъде отбелязан утре в целия ЕС, съобщи Европейската комисия. Тази година се навършват 70 години от края на Втората световна война в Европа и 65 години от декларацията на Робер Шуман. "Искам Европа да бъде в центъра на събитията, да върви напред, да защитава своите граждани и техните интереси и да служи за образец на останалите", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, по повод Деня на Европа. Еврокомисари и служители на ЕК ще участват в множество прояви на европейско и национално равнище за отбелязване на двете годишнини утре.

Още европейски новини на:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!