Ирландия е първата страна в света, легализирала еднополовите бракове чрез референдум


Един от най-висшите католически духовници призова Църквата да си свери часовника, след проведеното гласуване в страната в полза на еднополовите бракове. Очаква се първите гей бракове да се проведат в началото на есента. Архиепископът на Дъблин Диармуид Мартин заяви, че Църквата в Ирландия трябва да отново да се свърже с младите хора. "Трябва да си сверим часовниците, а не да продължим да отричаме реалността", смята той. Самият архиепископ е гласувал с "не" на референдума, тъй като смята, че правата на хомосексуалистите трябва да бъдат уважавани, "без да се променя дефиницията за брак": "Оценявам как гейовете и лесбийките се чувстват в този ден. Според тях това е нещо, което ще обогати начина, по който живеят. Мисля, че това е една социална революция, която не започва днес. Това е социална революция, която продължава от известно време."
Ирландия е първата страна в света, легализирала еднополовите бракове чрез референдум. Британският премиер Дейвид Камерън също изрази своето одобрение от резултата на вота.

Броят на европейците, които живеят с хепатит В и С нараства, особено в Източна Европа. Достъпът до лечение обаче остава ограничен, поради финансови проблеми и липса на осъзнаване на проблема, смятат пациентски групи. Тези заболявания всяка година убиват около 120 хиляди души в Европа. В случаите на хепатит С обаче, мнозина не са наясно, че са болни. Заболяването се причинява от вирус, който засяга основно черния дроб, като често протича безсимптомно и прогресира бавно.  Световната здравна организация препоръча на ЕС и неговите страни членки да разработят и приложат план за действие, който обхваща осведоменост, превенция и лечение. Поради това, през 2014 г., пациентски организации и представители на фармацевтичната индустрия се срещнаха и се съгласиха да представят препоръки за борба с хепатита.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!