Споразумение между ЕС и Швейцария срещу укриване на доходи


ЕС и Швейцария подписаха днес историческо споразумение за прозрачност, което значително ще улесни борбата срещу неплащането на данъци. Според договора, от 2018 г. двете страни автоматично ще обменят информация за банковите сметки на гражданите си. Това обещава да сложи край на швейцарската банкова тайна за граждани на ЕС и ще изключи възможността недекларирани приходи да бъдат укривани в швейцарски сметки.

Финансовата ситуация на Гърция ще бъде една от темите на срещата на Г-7 в Дрезден, която започва днес. Финансовите министри и управителите на централните банки на Великобритания, Франция, Германия, САЩ, Япония, Италия и Канада ще разискват икономическата ситуация в света, седем години след началото на кризата, както и стремежа за жизнеспособно развитие в условия на прекомерна задлъжнялост на държавите по целия свят. Германският финансов министър Волфганг Шойбле, чиято страна е председател на Г-7 от 2015 г., обаче уточни, че Групата не представлява рамка за взимане на решения по въпроса за Гърция. Освен министри и банкери, в Дрезден ще бъдат още управляващият директор на МВФ, президентът на Световната банка, ръководителите на ЕЦБ и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Премиерът на Дания Хеле Торнинг-Шмит обяви, че свиква общи избори в страната на 18 юни. Това се случва, въпреки че социологическите проучвания показват, че лявоцентристката социалдемократическа партия на Шмид изостава в предпочитанията на гласоподавателите зад дясноцентристката опозиция. Ако опозицията спечели изборите, както се очаква, евроскептичната Датска народна партия може, за първи път в историята си, да бъде поканена да стане част от управляващата коалиция.

 Съдът в Милано забрани в Италия таксиметровата услуга Юбър-поп, извършвана от непрофесионални шофьори, заради иск на таксиметрови шофьори от града, които я обявиха за "нелоялна конкуренция". Юбър развива дейност в 58 страни по света, но на много места навлезе в съдебни битки, поради недоволството на местните таксиметрови компании. Съдията обяви, че Юбър-поп има 15 дни да се подчини на съдебното решение.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!