ЕС развива политиките за градските зони

Около 70% от европейските политики и законодателство се прилагат на местно и регионално ниво. 

Проектодокладът на ЕП за предстоящите промени в регионалната политика на ЕС по отношение на градовете бе приет в парламентарната комисия по регионално развитие  през юни, като през септември  и се очаква да бъде одобрен в пленарна зала от ЕП.

Председателят на комисията по регионално развитие в ЕП Искра Михайлова (АЛДЕ) обобщи целите на  градското измерение на политиките на ЕС:

  „ Ние имаме нужда от интегрирана политика, за да подкрепим развитието на градовете в Европа. В градовете са съсредоточени проблеми, свързани с екологията, качеството на въздуха, управление на отпадъците, зелени зони, същевренно ние говорим за транспорт: градски транспорт, обществен транспорт, замърсяване на въздуха от транспорта. Това се управлява от политиката за развитие на транспорта, но в градското измерение е свързан с всчики останали проблеми. Ако проблемите не са обект на интегриран подход, ние ще имаме проблем в градовете. Това е първото послание на доклада. Второто послание на доклада е за интегриране на усилията на европейски, национални , регионални и местни власти. И третото ни: много важно послание е , че всеки град трябва да намери своя дневен ред, приоритетите, които са най-важни за него.”

Всички налични европейски фондове за финансиране трябва да позволяват индивидуален подход, за да могат да обхванат всички видове градове и градски зони.  Искра Михайлова допълни:

Минимум 5% от средствата за регионално развитие трябва да отидат за градско развитие, на практика много повече отиват за развитие на градовете. Много дълго време се говореше само за големите градове, като приоритет на общатата европейска политика. Вече можем да говорим и за ролята на малките и средни градове, тъй като имаме достатъчно натрупана информация, данни и много добър опит от някои малки и средни градове, които използват ефективно подкрепата на структурните фондове. И тук нещо българско: Когато за първи път беше представен докладът, към него имаше представяне на организацията Еurocities, член на която също представи своя опит. Този град беше българският град –Бургас.”

67% от БВП на Европа се генерира в т.нар. метрополни региони.  Развитието на градската среда, както и подпомагането на благоприятните икономически и обществени условия в градските среди влияе директно на европейската икономика и на качеството на живот в цяла Европа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!