Мария Габриел: Трябва да се предприемат адекватни мерки за опазването на сухопътната граница на ЕС

2,4 млрд. евро за управление на миграцията и финансиране на по-безопасна и по-сигурна Европа. В последните дни страните от ЕС изразиха разнопосочни мнения и реакции, някои от които остри и категорични, в опитите да се намерят пътища за изход от бежанската криза.


На различни нива в ЕС се разискват въпроси, свързани с приемането на бежанци и предложението на Европейската комисия за разселването на 120 000 мигранти. Според него, България трябва да приеме още 1 600 бежанци, освен  500 –те души, за които през юли бе постигнато съгласие в Европейския съвет.

За управление на миграцията Европейската комисия одобри 23 многогодишни национални програми по линия на фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и фонд „Вътрешна сигурност“.

„Много важно е да се помисли за адекватни мерки за опазването на сухопътната граница на ЕС, каквато се явява България“, каза евродепутатът от ЕНП Мария Габриел.

Финансирането за договорените програми е около 2,4 млрд. евро за периода 2014 — 2020 г. Средствата ще могат да бъдат насочени към гранични държави членки,  в които има големи миграционни потоци. За какво ще бъдат използвани средствата и с какъв финансов ресурс ще разполага страната ни? Отговорите от евродепутата от ЕНП Мария Габриел.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!