Новите банкноти от 20 евро влизат в обращение след месец

Шефът на ЕЦБ Марио Драги представя новата банкнота от 20 евро
Снимка: Архив
Точно след месец - на 25-ти ноември, новите банкноти от 20 евро от серията „Европа“ ще бъдат пуснати в обращение. Европейската централна банка вече започна да подготвя бизнеса за купюрите, като още през миналата седмица разпрати листовки до над 2,8 млн. магазина и малки компании във всички 19 страни от Еврозоната. Това са само част от усилията на банката да запознае с външния вид и защитните знаци на новата банкнота хората, които непосредствено работят с пари в брой, за да могат те да информират клиентите си.

Банкнотата от 20 евро е третата от новата серия "Европа", след като новите купюри от 5 и 10 евро вече са в обращение. Банкнотите от поредицата „Европа“ представят различните стилове от седем периода в културната история на Стария континент, а дизайнът им е поверен на работещият в Берлин независим дизайнер Райнхолд Герщетер.

Серията "Европа" се въвежда, за да се подобри още повече защитата срещу фалшификации и да се запази технологичната преднина. Това обясни подробно шефът на ЕЦБ Марио Драги, като напомни, че въвеждането на нова банкнота „не е просто промяна заради промяната“ и всяка централна банка трябва периодично да модернизира своите банкноти, за да оползотвори напредъка в технологията за отпечатване и за да ги пази.

Следващите в новата поредица евробанкноти, които предстои да се появят през идните години, ще представят ренесансовия стил - за купюрите от 50 евро, и стиловете барок и рококо - за 100-те евро.  На бъдещите 200 евро ще се виждат архитектурните произведения от желязо и стъкло на 19-и век, а на 500-те евро - архитектурата на 20 век.

И освен че ще са по-добре защитени от фалшификаторите, евробанкнотите от новата серия ще са и по-дълготрайни и няма да е необходимо да се заменят толкова бързо. Това е особено важно за дребните банкноти от 5, 10 и 20 евро, които се износват значително по-бързо от посестримите си с по-голяма номинална стойност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!