ЕС се стреми да договори най-амбициозните разпоредби в областта на устойчивото развитие, труда и околната среда в рамките на ТПТИ

Европейската комисия публикува своето предложение за глава, посветена на търговията и устойчивото развитие, включително по отношение на труда и околната среда, в текущите търговски преговори между ЕС и САЩ. Предложената глава относно устойчивото развитие в Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) съдържа най-амбициозните разпоредби по тези въпроси, предлагани някога на търговски партньор. Този подход е в съответствие в новата търговска стратегия на ЕС, "Търговията - за всички", която има за цел да постигне по-отговорни търговски политики както в Европа, така и в световен мащаб. Основната цел на тази глава е да се гарантира спазването на високите стандарти в областта на труда и околната среда както в ЕС, така и в САЩ, и съвместната работа за преодоляване на предизвикателствата на глобалната икономика, като например детския труд, здравословните и безопасни условия на труд, правата на работниците и защитата на околната среда.

Предложението относно устойчивото развитие в ТПТИ представя интегриран подход към търговията и устойчивото развитие, включително в областта на труда и околната среда, и отново потвърждава правото на правителствата да предприема регулаторни мерки в областта на труда и опазването на околната среда. То също така се позовава на ангажиментите, поети в рамките на Международната организация на труда и многостранните споразумения в областта на околната среда, за да се гарантира, че и двете страни зачитат общ набор от основни трудови стандарти и правила за опазване на околната среда.

Предложението на ЕС беше представено на САЩ по време на последния кръг от преговорите през октомври. След като работата по съдържанието е в по-напреднал етап Комисията ще представи своите предложения за институционална рамка, участие на гражданското общество и изпълнение на споразумението. Дотогава дискусиите със заинтересованите лица и гражданското общество ще продължат. Текстът на предложената глава е публикуван на сайта на ЕК.

Подробностите разяснява експертът Христо Христов от представителството на Европейската комисия в България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!