Приоритетните области за бюджета на ЕС за 2016 г. са миграционният поток и заетостта

Снимка: europarl.europa.eu

През изминаващата седмица Европейският парламент одобри с голямо мнозинство проектобюджета на ЕС за 2016 година, в който основните приоритети са  миграцията и заетостта. Резултатът от гласуването  -  516 гласа "за" и 179 "против",  не беше изненада, тъй като още в средата на ноември беше постигнат компромис между Европейския парламент и Съвета на ЕС по финансовата рамка на съюза за следващата година. Председателят на ЕП Мартин Шулц подписа бюджета, с което той официално влезе в сила.


Финансовата рамка на Евросъюза за следващата година предвижда  155 милиарда евро като бюджетни кредити за поети ангажименти  и 143,9 милиарда разходи в кредити за реални плащания (спрямо съответно 145,3 милиарда и 141,2 милиарда през 2015 година). Бюджетните кредити представляват гаранции за предоставяне на пари по програми, които могат да траят няколко години, а кредити за плащания са парите, които се изплащат на бенефициенти през дадена бюджетна година.

Повече от 4 милиарда евро са отделени за справяне с бежанската криза, както в ЕС, така и в страните, откъдето идват мигрантите. Това означава, че общото финансиране от ЕС за бежанската криза през 2015 г. и 2016 г. възлиза на близо 10 милиарда евро.  За разлика от предходни години този път договарянето на параметрите по бюджета не беше предшествано от борба между европейските институции. Жерар Депре от Алианса на либералите и демократите за Европа коментира, че „сред най-важните приоритети за Европейския парламент са подкрепата на предприемачеството, малките и средните предприятия, предвиждане на необходимите средства за справяне с притока на бежанци. Смятам, че като цяло свършихме добра работа“, допълни той.

Както изтъква Жерар Депре, наред с мигрантската криза в бюджета на ЕС за догодина приоритет са и политиките за подкрепа на икономиката. 69 милиарда и 800 милиона евро (или почти половината от годишния бюджет на ЕС) ще отидат за стимулиране на растежа, заетостта и конкурентоспособността.

10 милиарда евро (което е с 11,6 на сто повече, отколкото през 2015 г.) ще се инвестират в научни изследвания и иновации главно чрез програмата „Хоризонт 2020“.

1 милиард и  800 милиона евро (или с 30% повече, отколкото през 2015 г.) ще се използват, за да се даде възможност на младите хора учат и работят навсякъде в ЕС чрез европейската програма за образованието, обучението, младежта и спорта „Еразъм +“.

Гласуването в Европейския парламент е последният етап от бюджетния цикъл, който започва с предложение на Европейската комисия през пролетта на всяка година.
През 2015 г. преговорният процес  протече безпрецедентно гладко, което се отдава на огромната предварителна работа, свършена от Кристалина Георгиева - заместник-председателят на Европейската комисия с ресор "Бюджет и човешки ресурси", и нейния екип.

В пленарната зала люксембургският министър на финансите Пиер Граменя изказа благодарност към ангажираните с бюджетната процедура страни, като акцентира на работата на Европейската комисия и подчерта: „И преди всичко бих искал да благодаря на Комисията, която започна да използва по-прозрачна процедура, която създаде предпоставките за намиране на компромис и по този начин и за спестяване на средства и нерви за двете страни. Искам също така да подчертая, че ние постигнахме съгласие по редица въпроси, свързани с администрацията и човешките ресурси, които очертаха по-ясни перспективи за засегнатите страни, като заедно с това засилват доверието между институциите, от което се нуждаем във време, в което сме изправени пред големи предизвикателства.“

Първоначално  споразумението за бюджета на ЕС за 2016 г., беше постигнато в ранните часове на 14 ноември, Съветът прие своята официална позиция на 24 ноември с единодушие, а ЕП подкрепи споразумението с голямо мнозинство от 516 гласа "за" на 25 ноември. Това означава, че 16,5% повече евродепутати са подкрепили бюджета тази година в сравнение с предишната.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!