Унгарската опозиция иска страната да не отстъпва пред искането за разпределение на мигрантите


Секретарят на унгарската опозиционна партия „Йоббик“ Даниел Карпат призова управляващата партия "ФИДЕС" да не отстъпва пред искането за разпределяне на мигрантите сред страните-членки на ЕС, пише унгарският ежедневник "Маджар Хирлап"
"ФИДЕС“ трябва да се обяви твърдо срещу квотното заселване, тъй като то е опасно разпространение на тероризма“, смята Карпат. Той призова правителството да продължава да защитава границите на страната. Според него мигрантите трябва да се заселват в тези държави, откъдето те за първи път са навлезли на територията на ЕС, уточнява изданието като добавя ,че и говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач съобщи, че приоритет за ЕС трябва да бъде укрепването на граничния контрол на Шенгенската зона за свободно придвижване.

Акцент в унгарските издания е мнението на президента на Чехия Милош Земан ,който коментира как създаването на т.нар. "Мини Шенген" ще е отстъпление пред терористите. Президентът е убеден, че пространството  за свободно придвижване не трябва да се стеснява.
Идеята на холандските политици за създаване на "Мини Шенген" е категорично отхвърляна от страните от Вишеградската четворка - Чехия, Словакия, Полша и Унгария. Според общо изявление на министър-председателите на тези държави Шенгенското пространство трябва да остане с настоящите си граници, които от своя страна трябва да бъдат укрепени, обобщава изданието "Маджар Немзет".

Британският "Гардиън" акцентира: Френските политици от основните партии се опитват да излязат от състоянието, което аналитици описват като "голям махмурлук", предизвикано от историческата победа на Националния фронт на първия тур.
Въпреки че се очакваше крайнодесните да поведат на изборите, резултатът на Фронта от почти 28 % от националния вот,  зашемети основните партии. Управляващата социалистическа партия остана трета, както се и очакваше, но аналитиците се съгласиха, че най-губеща е дясноцентристката партия на републиканците, водена от бившия президент Никола Саркози, пише британското издание.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!