Обречен ли е Европейският съюз?


След близо 60 години, мнозина смятат, че Европейският съюз се намира в най-дълбоката си криза. Ще може ли блокът да преживее заплахата от Брексит и продължаващата опасност от Грексит? Ще може ли да надживее мигрантската криза и тероризма, които заплашват отворените вътрешни граници на Шенген? Това ли е перфектната буря, която ще разцепи Евросъюза?

Не бих казала, че това е буря. Бих казала, че е голямо предизвикателство.След финансовата криза е важно да се борим, за да открием общи решения за ситуацията, смята германският еднодепутат Биргит Зипел.

Новият заместник председател на британската Партия на независимостта Уилям Леге е песимистично настроен за бъдещето на блока. На противоположно мнение е холандската депутатка Софи Инт Велд:

Аз съм оптимист - ако погледнем откъде идваме, когато решихме след две опустошителни световни войни и отново след 45 години комунистическа диктатура - да си подадем ръка и да изберем общата съдба - ние европейците успяхме да го направим. Щом го направихме тогава, ще можем да го направим и сега.


Евродепутатите смятат, че ако Бивша югославска република Македония намери изход от политическата безизходица, проведе честни и свободни избори и възстанови процеса на реформи, няма да има пречки пред страната да започне преговори за присъединяване към ЕС. Това се казва в резолюция, гласувана вчера. Страната е изправена пред критичен момент. Тя не само беше накарана да чака прекалено дълго на вратата на ЕС като кандидат, а и се сблъска с предизвикателството на хилядите бежанци на своята граница, каза докладчикът на ЕП Иво Вайгъл.

В отделна резолюция евродепутатите приветстват стабилния напредък в преговорите за присъединяване към ЕС с Черна гора, но отбелязват, че корупцията продължава да представлява сериозен проблем, най-вече в сферата на обществените поръчки, здравеопазването, образованието, урбанизма, приватизацията и строителния сектор.

Още европейски новини на:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!