Мерките на ЕК за спасяване на животновъдството


Европейската комисия представи допълнителен пакет от мерки за подкрепа на фермерите.. Те се добавят към обявения в началото на септември 2015 г. пакет от помощи в размер на 500 милиона евро. На страните членки се дава разрешение да отпуснат допълнително държавна помощ до 15 хил. евро на фермер на година, като няма таван на националните бюджети по тази мярка. Помощта може да бъде отпусната незабавно. Друга мярка е рязкото повишаване на тавана за производство на обезмаслено мляко на прах и за масло - съответно, от 109 000 тона на 218 000 тона и от 60 000 тона на 100 000 тона. Така Комисията потвърждава, че в земеделието има дълбока и продължителна криза, както и че трябва да се позволи на страните членки да помогнат с национални мерки на своите фермери. Десислава Танева посочи, че едно от възможните решения е търсенето на нови пазари в трети страни, с цел постигането на устойчиви цени за фермерите.

Необходимо е да се помисли и за отпадане на руското ембарго, уточни още тя. Според нея е необходимо да има и послание към фермерите за доброволно ограничаване на обемите на производство, като това е инструмент за преодоляване на съществуващия дисбаланс. Това би помогнало да не фалират най-малките и неконкурентоспособни ферми, посочи Десислава Танева и допълни, че те могат да преустроят дейността си по начин, който би им носил доход. Той трябва да бъде с европейски средства, а не от бюджета за кризи.

И Бисер Чилингиров, и Теодор Иванов посочиха, че мерките на ЕК и думите на министър Танева са твърде екзотични за българските условия. От една страна няма как да намалим производството си, защото то и без това минимално, от друга страна загубите за фермерите са много по-големи от това, което се предлага като държавна помощ. Според фермерите България трябва да настоява да падне ембаргото.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!