Европейските министри на вътрешните работи и на правосъдието координират отговора срещу атаките в Брюксел


Министрите на вътрешните работи и на правосъдието на страните членки на Европейския съюз  ще проведат среща на високо равнище, за да координират европейския отговор срещу терористичните  атаки в Брюксел. Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулус заяви, че ЕС трябва да „действа незабавно“ и поиска от страните членки да свикат среща  „може би в следващите дни“.

Заплахата към Европа се нуждае от европейски отговор. Ние не можем да продължаваме да се учим по трудния начин, както показаха събитията в Брюксел. Ние се нуждаем от повече координация и от повече споделяне на разузнавателна информация“, каза Аврамополус. Той разкритикува страните-членки на ЕС, че не правят необходимото за засилването на Европол. Важно е да работим заедно, подчерта той.

Какъв ще бъде европейският отговор на поредната терористична атака , този път "в сърцето"  на Европа , ще успеят ли националните правителства да пренепрегнат и преодолеят различията си в името на запазването на обединена Европа е общите ценности, дали атаката в Брюксел ще върне на дневен ред идеята за създаване на общоевропейска армия, дали ще започнат отново спекулациите с темата Шенген и контрола на границите, колко голям е рискът националистическите и антиевропейски  партии да се възползват от терористичните атаки за постигане на собствените си политически цели- темите коментира Марин Лесенски, програмен директор в програма "Европейски политики и гражданско участие" в Институт "Отворено общество"

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!